Home / DVD Orehovica / SVEČANO OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA OSNUTKA DVD-A OREHOVICA

SVEČANO OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA OSNUTKA DVD-A OREHOVICA

SVEČANO OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA OSNUTKA DVD-A OREHOVICA

U subotu 18. prosinca 2010. godine održana je svečanost četrdesete obljetnice djelovanja i osnivanja DVD-a Orehovica . Na svečanoj sjednici nazočili su zapovjednik VZKZŽ inž Marijan Lovrenčić, predsjednik VZO Bedekovčina Željko Odak, zapovjednik zajednice dipl. ing Janko Buzjak i predstavnici DVD-a Bedekovčina, Brestovec Orehovički i Kebel , te predstavnici udruge «Foringaši « koja ima sjedište u njihom domu. Uvod u skupštinu dala je Limena glazba društva.
Riječi dobrodošlice je izrekao predsjednik DVD-a Orehovica Tomo Meštrović.
Zamjenik predsjednika Ivica Omrza je izvijestio u povijesnom putu društva.
Naveo je da od 1962. godine članovi društva djeluju u Brestovcu Orehovičkom . Ideja oko osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orehovica pojavila se 1967. godine. Od te godine mještani Orehovice, Zadravca, Vojnić Brijega i Belovara Zlatarskog djelovali su kao samostalni vod kod susjednog društva Brestovec Orehovički. Stekavši iskustvo i znanje 11. siječnja 1970. godine održan je inicijativni sastanak mještana sa ovog područja te je donijeta odluka da se vod od 16 aktivnih i 12 podupirajućih članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Brestovec Orehovički odvoji od tog matičnog društva i osnuje samostalno društvo. Svojim samostalnim radom Dobrovoljno vatrogasno društvo Orehovica započelo 24. siječnja 1970. godine kada je održana osnivačka skupština na kojoj je bilo nazočno 17 članova.
Formiranjem društva započeto je uređenje zapuštene zgrade propale seljačke radne zadruge u vatrogasni dom. Početna vatrogasna oprema bila je stara vatrogasna ručna pumpa i nešto sitne opreme koja je bila vlasništvo društva Brestovec Orehovički.
Prikupljenim sredstvima od mještana zajedno sa prilozima vatrogasaca i pomoči od mjesne zajednice Brestovec Orehovički 24. studenog 1970. godine kupljen je agregat marke MAGIRUS.
Od samog početka društvo je uključeno u vatrogasni savez opčine Zabok koji nam uručuje 30. svibnja 1971. godine prvu zastavu društva. Uz pomoć vatrogasnog saveza društvo nabavlja vatrogasnu opremu, novu vatrogasnu pumpu Rozenbauer i prvi vatrogasni kombi
Sredstvima saveza i dobrovoljnim radom društvo je izgradilo garažu sa spremištem, a tijekom godina uređen je dom i okoliš doma.
Novim ustrojem društvo sa ostalim društvima sa područja općine Bedekovčina osniva vatrogasnu zajednicu. Društvu je 23. studenog 1997. godine uručena je nova zastava.
Vatrogasna zajednica opčine Bedekovčine društvu nabavlja opremu koja je potrebna društvu da bi ispunjavalo uvjete za ostala društva. Nabavljena je muljna pumpa, zaštitna osobna oprema vatrogasaca i novije kombi vozilo.
U organizaciji vatrogasne zajednice općine vrši se školovanje članova.
Članovi ovog društva djelovali su vrlo aktivno na vatrogasnoj preventivi, sudjelovali na raznim vatrogasnim vježbama i natjecanjima. Od 1998. godine društvo intenzivnije radi sa djecom i postiže dobre rezultate.
Osim operativne djelatnosti društvo je sudjelovalo na javnim dobrovoljnim akcijama oko uređenja župne crkve i okoliša. Akcija je provedena u uskoj suradnji sa našim župnikom Šestak Ivicom. Članovi društva bili su glavni nosioci svih društvenih događanja, izgradnji vodovoda, uređenje lokalnih cesta i ostalih komunalnih potreba za poboljšanje životnog standarda mještana ovog kraja.

Ovom prigodom Društvo je primilo čestitke i prigodne poklone od uzvanika i gostiju, kao i prijateljskih DVD-a.
Za rad u vatrogastvu vatrogasnim odlikovanjima :
srebrnom medaljom su odlikovani : Stjepan Sviben,Slavko Tenšek, Petar Meštrović, Štefan Pavlek, Dragutin Meštrović,
brončanom plamenicom su odlikovani: Mladen Jakuš, Ivan Valjak i Andrija Meštrović
brončanom medaljom su odlikovani: Ivica Omrza,Josip Erdelja,Karlo Siketić, Josip Meštrović,Dragutin Meštrović,Antonio Kobeščak, Stjepan Pavlek, Franjo Jajetić i Franjo Mladić.
Svečanost 40. obljetnice je nastavljena prigodnim druženjem.

Tekst i slike : Željko Odak

komplektan tekst izvještaja u downloadu

Komentiraj

Ostale vijesti

VZO Bedekovčina održala drugu skupštinu na koncu 2021. godine

      U prostorijama DVD –a Kebel uz pridržavanje svih epidemioloških mjera dana 21. prosinca 2021. …