Home / Povijest društva

Povijest društva

POVIJEST DRUŠTVA

Kebel – povijest naselja

Područje Opčine Bedekovčina, pa tako i naselja Kebel, povremeno je naseljeno još od kamenog doba, o čemu svjedoče rijetki, ali ipak postojani nalazi. Prvi spomen naselja Kebel potječe iz dokumenta pisanog 1248. godine, kada se spominje pod imenom ‘Castrum Cubul’. Naziv ‘Castrum’ korišten je za kamenom ili drvom (posebno u našim krajevima) utvrđene vojničke tabore u Rimsko doba. Spomenuti utvrđeni tabor datira vjerojatno u 6. stoljeće, kada je Bizantski car Justinijan I. pod svoju vlast vratio velike dijelove nekadašnjeg Zapadnog Rimskog carstva, te su za utvrđivanje granica građeni upravo ovakvi tabori.

Od 1993. godine naselje Kebel je u sastavu Opčine Bedekovčina, tada izdvojene iz dotadašnje Opčine Zabok.

Danas naselje Kebel ima oko 150 kućanstava, odnosno oko 450 stanovnika.
 

DVD Kebel – od osnivanja do danas

Dragutin Tkalec iz Bedekovčine pomogao je kod osnivanja još jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva na ovom području, ovaj put bilo je to Dobrovoljno vatrogasno društvoKEBEL osnovano 1954. godine. Marljivim radom uz pomoć mještana sagrađen je 1963. vatrogasni dom, jedino mjesto društvenog okupljanja u selu. S vremenom je vatrogasni dom nekoliko puta bio dograđivan, pa je tako 2001. godine dograđena garaža i vatrogasno spremište, a od 2008. godine radi se na izgradnji nove potkrovne sale za društvena okupljanja.

Članovi DVD Kebel ispred crkve Sv. Barbare u Bedekovčini, 1971. godine

 

Veterani DVD Kebel ispred crkve Sv. Barbare u Bedekovčini, 2013. godine

 

Vatrogasci i vatrogasna mladež DVD Kebel ispred vatrogasnog doma u Keblu neposredno prije 59. redovne godišnje skupštine, 2013. godine

 

Tekst: Goran Gulija

Slike: Damir Gorički & Goran Gulija

Komentiraj