Home / O nama

O nama

O BEDEKOVČINI

O BEDEKOVČINI

Ime Bedekovčina nekad zvano Našenina, potječe još iz 12 stoljeća, kada je najstarija zagorska plemička obitelj Bedeković dobila 1267. godine posjed Komor od Kralja Bele IV koji se kasnije po njima nazvao Bedekovčina. Bedekovčina 1727. godine postaje župom. Bedekovčina općinsko središte sa 15 samostalnih naselja, smještena je u središnjem dijelu donjeg Hrvatskog zagorja i sjeverne okolice Zagreba i sastavni je dio Krapinsko zagorske županije. Površina općine je 51,88 km2 i ima 8 482 stanovnika, a samo općinsko središte Bedekovčina 3486 i drugo je mjesto po broju stanovnika u Krapinsko zagorskoj županiji.
Prepoznatljivost i živopisnu ljepotu prostoru naselja Bedekovčina daju tipični blagi zagorski brežuljci i rijeka Krapina.
Bedekovčina je povezana željezničkim i cestovnim prometom sa Zagrebom i Varaždinom. Položajne pogodnosti i prirodni resursi bili su u proteklom razdoblju vrlo značajan čimbenik društvenog i gospodarskog razvoja.
Na području Bedekovčine ima nekoliko dvoraca. Barokni dvor obitelji Bedeković izgrađen 1740. godine, zatim kasno barokna kurija iz 1750. godine .

 

 

 

 

 

Prva pučka škola u Bedekovčini izgrađena je 1845 godine. Izgradnjom željezničke pruge Zagreb- Varaždin 1886. godine započinje gospodarski i društveni razvoj Bedekovčine. Tako 1889. godine počinje sa radom tvornica glinenih i šamotnih proizvoda «Zagorka» Bedekovčina danas Tondach Hrvatska. U U sklopu «Zagorke» 1955. godine otvara se Industrijska škola opekarsko-keramičarske struke , da bi se 1961. godine otvorila Viša tehnička škola za potrebe industrije građevnih materijala i graditeljstvo. Može se kazati da je «Zagorka» bila glavni nositelj razvoja Bedekovčine. «Zagorka» je otvarala nova poduzeća, gradila stambene i druge objekte, škole, ulice, restorane, kino dvorane i drugo.
Tondach Hrvatska («Zagorka») i danas je najvažniji gospodarski subjekt mjesta uz «Zagorku » Bedekovčina i «INKOP» d.d. i PGM Poznanovec. Razvijeno je obrtništvo i malo poduzetništvo 260 subjekata koji djeluju kroz Udruženje obrtnika i poduzetnika općine.

Područje Bedekovčine zbog blizine Zagreba prometne i komunalne infrastrukture i prirodnih resursa , te raspoloživog zemljišta ima velike potencijale za daljnji gospodarski razvoj.
Bedekovčina zahvaljujući Bedekovčanskim jezerima (nastala iskopom gline) ima i značajne mogućnosti za razvoj turizma.

Postavio i autor  teksta: Željko Odak

Komentiraj