Home / O nama

O nama

 

Poznanovec se prvi put spominje u 16. stoljeću kDvorac Poznanovec 01ao dio imanja Sutinsko, poznato po srednjovjekovnom kaštelu i ljekovitom termalnom kupalištu koji su izgradili i uredili Henrik Sermage i Adolf Ritter, kasniji vlasnici Poznanovca. Sutinjsko se spominje već u 13. stoljeću, a u 15. stoljeću, kada su izumrli njegovi gospodari, pripalo je kralju.

Slika 1. – Jezero s bočne strane dvorca u Poznanovcu

Ugarsko-hrvatski kralj Matija Korvin darovao je Sutinsko 1479. godine Jurju Golcu. Uspomena na obitelj Golec zadržala se do sredine 20. stoljeća kada se jedan most pokraj Poznanovca zvao Golčev most. Jurjeva kćer Katarina donijela je Sutinsko u miraz plemiću Ivanu Forčiću, porijeklom iz Like. Zbog nevjere, kralj Ferdinand I. 1547. godine oduzima Forčiću Sutinsko i daje ga njegovu rođaku Ambrozu Gregorijancu, vlasniku Medvedgrada. Još iste godine izgubljena imanja kupuje Forčićev mlađi sin Ivan mlađi.

Godine 1548. prvi put se spominje Poznanovec u darovnici kojom Ivan Forčić mlađi poklanja svojoj sestri dio posjeda. Vjerojatno je on sagradio kuću ili majur (alodij) u Poznanovcu i tako formirao zasebno imanje. Nakon Forčićeve smrti Poznanovec ponovno postaje vlasništvo obitelji Gregorijanec, koja ga parcijalno rasprodaje. Tako 1581. godine Stjepan Gregorijanec prodaje kuriju u Poznanovcu, 1585. godine Ivan Hržić iz Topuskog kupuje od Gregorijanca u Poznanovcu kuću i plemićki dvor, a 1588. godine Poznanovec i Sutinsko pripadaju Krsti Bedekoviću.

Dvorac Poznanovec 04Slika 2. – Građevina u sastavu dvorca u Poznanovcu

Današnji dvorac u Poznanovcu podigao je njegov sin Petar IV Ivan Nepomuk oženjen groficom Josipom Keglević, a dovršio ga je njihov sin Henrik Sermage. Godine 1851. grof Otto Sermage prodao je dvorac Adolfu pl. Ritteru, koji je uredio perivoj i vodio uzorno gospodarstvo. Posljednji vlasnici Poznanovca bili su Draga Ritter rođena pl. Cvetković i njena djeca Greta i Nikola. Usprkos popravljenom krovištu danas je dvorac prazan i ruševan te iščekuje obnovu i sjaj kao u prošla vremena kada su u njemu obitavali ugledni zagorski velikaši i plemićke obitelji.

Dvorac PoznanovecSlika 4. – Prikaz dvorca u Poznanovcu (sadašnje stanje)

Izvor podataka:

– Arhitektonski fakultet

– www.dvorci.hr


 

Urednik stranice (autor tekstova i slika):

Mišel Mrkoci, mag.ing.traff

Vatrogasni časnik I. klase

Komentiraj