Home / DVD Bedekovčina / DVD BEDEKOVČINA: TEŠKA JE GODINA PO VRSTI INTERVENCIJA ZA NAMA

DVD BEDEKOVČINA: TEŠKA JE GODINA PO VRSTI INTERVENCIJA ZA NAMA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina i u protekloj  godini nastavilo je kontinuirani rad dobro organiziranog središnjeg vatrogasnog društva za područje općine Bedekovčina. Društvo je bilo aktivan činitelj u provođenju preventivnih mjera zaštite od požara , u gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom te drugim nepogodama. Aktivno se djelovalo na unapređenju rada društva, stvaranju uvjeta za takav rad, povećanju broja članova posebno mladeži i uvježbavanju za obavljanje vatrogasne djelatnosti i vatrogasna natjecanja.

No na žalost, zbog epidemiološke situacije tijekom  godine temeljem naputka i zapovjedi Glavnog Vatrogasnog zapovjednika, već početkom krize, zabranjene su sve neoperativne aktivnosti koje je provodilo vatrogasno društvo, od održavanja redovitih skupština do natjecanja i rada s djecom i mladeži. Također su privremeno obustavljene obuke, vježbe, seminari i druge vrste usavršavanja za vatrogasce.

Operativno djelovanje

Društvo prema Planu zaštite od požara treba imati ustrojenu postrojbu od 20 vatrogasca, a ima postrojbu od 30 vatrogasaca koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete i imaju propisanu osobnu zaštitnu opremu za gašenje požara objekata i šumskih požara.

O snazi  postrojbe i društva govori podatak da postrojbom zapovijedaju  inženjer zaštite od požara kao zapovjednik i njegov zamjenik vatrogasni tehničar .

Uz  njih stručne ispite za vođenje vatrogasnih intervencija imaju još tri vatrogasca . Postrojba ima u svom sastavu  inženjera zaštite od požara, inženjera sigurnosti na radu , četiri vatrogasna tehničara , ili po vatrogasnim zvanjima 2 viša vatrogasna časnika, 10 časnika I klase, 2 časnika, 2 dočasnika I klase, 4 dočasnika, 4 vatrogasca I klase i 6 vatrogasaca. U postrojbi je 13 vozača C kategorije.

Postrojba ima na raspolaganju malo i veliko navalno vozilo , auto cisternu i dva kombi vozila te svu opremu potrebnu za gašenje požara, za spašavanje iz prometnih nezgoda i uklanjanje i ublažavanje elementarnih nepogoda.

Tako ustrojena i uvježbana te opremljena  vatrogasna operativna  postrojba DVD-a Bedekovčina  i ove godine je dokazala svoju spremnost da u vrlo kratkom roku i prva iziđe na intervenciju na čitavo područje općine pa i susjednih mjesta.  Da s najvećom vještinom  obavi sve  intervencije, kako na gašenju požara tako i na spašavanju unesrećenih iz prometa i drugih netgoda, uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i ino. 

Prema naputku glavnog vatrogasnog zapovjednika i Stožera civilne zaštite RH, sva dobrovoljna vatrogasna društva od ožujka  su uključena u ophodnje na području djelovanja, pa tako i DVD Bedekovčina, sa društvima zajednice. Vatrogasci upozoravaju građane na zabranu okupljanja i obilaze svakodnevno područje općine.

Iako je ovaj novi angažman tražio značajne ljudske i materijalne resurse, nije doveo do pada operativne sposobnosti vatrogasaca, kako u gašenju požara tako i na tehničkim intervencijama.

Na žalost ova godina bila nam je najteža do sada ne po broju intervencija nego po njihovoj težini  i ishodu sa smrtnim posljedicama.

Odradili smo ukupno trinaest intervencija. Kao što je to uobičajeno početkom ljepšeg vremena imali smo dva požara na otvorenom u Martincu Orehovičkom požar raslinja i požar odlagališta otpada – kompostane kod Osnovne škole Bedekovčina u šumi Malekovec.

Tu smo spasili ježa kojemu je izgorijelo stanište. Još su bila dva takva požara na otvorenom u Naselju Sovinjak i Trgu Ante Starčevića na željezničkoj stanici koje smo sa lakoćom riješili, kao i ispumpavanje vode iz objekta u Aleji Dragutina Domjanića prilikom pucanja vodovodne cijevi.

U travnju u tijeku lock downa – izolacije, prva intervencija požar stana U Bedekovčini, Trg Ante Starčeviča . Brzim dolaskom na intervenciju u roku od par minuta i ranom dojavom požara izlaskom svih raspoloživih snaga, požar je brzo ugašen bez veće materijalne štete.

Odmah nakon toga prva intervencija u prometu kod prevrtanja traktora u Grabama . Kako je Zagorska javna vatrogasna postrojba u to vrijeme bila na intervenciji požarištu gospodarskog objekta, uzbunjena je operativna postrojba središnjeg društva DVD Bedekovčina. Na intervenciju je sa nama  stigao i tim Hitne pomoći Zabok , te je utvrdio da je  od zadobivenih ozljeda vozač traktora na mjestu događaja preminuo. Na žalost nije bilo pomoći,  pa je nakon izvršenog očevida podignut traktor i   mrtvo tijelo izvučeno ispod njega.

Slijedi lažna dojava požara u tvornici INKOP , a nakon toga požar kuće i kuhinjske nape u Bedekovčini u Ulici Ljudevita Gaja .

I na kraju najteža intervencija, na „bedekovčanskim jezerima“  10. srpnja 2020. godine , nešto što je na sve nas, koji smo tome učestvovali ostavilo tugu u srcima i dubok trag koji ćemo pamtiti čitavog života.

Kada smo krenuli na naše bajere radi utapanja dva mladića  pitali smo se : Zašto mi ? Imamo svu opremu za spašavanje na kopnu i u prometnim nezgodama, nabavili smo je sami  i donacijama da možemo spašavati unesrećene. Ovo nismo pretpostavljali da ćemo spašavati i utopljenike no došli smo..

Ne čekajući ostale službe procjenjujemo opasnost i vlastite mogućnosti . Kod spašavanja imamo malo mogućnosti za improvizacije, pa je zato važna obučenost u svim akcijama u koje se uključujemo. Za ovo nismo obučeni i nemamo opremu. Srećom izašli smo u najjačoj postavi , mladoj punoj snage .

I ovaj put naši mladi dečki vatrogasci Tomislav Novosel , Zapovjednik Ivan Odak , zamjenik zapovjednika i Denis Novosel ,tajnik pokazali su veliku odvažnost i humanost te spremnost pomoći u svakoj situaciji – odlike koje krase mlade ljude i svakog vatrogasca . Nisu se ni trena dvoumili  čim smo došli pogledali smo se i u donjem rublju skočili su u vodu, ne pitajući što ih tamo čeka , ne znajući ni točnu lokaciju nadljudskim su naporima i ronjenjem na dah u mutnoj i dubokoj vodi tražili unesrećene.

Nisu odustajali… Nalaze jednog izvlače ga sretni smo svi, animiraju ga medicinski timovi,  traže drugog umorni ne odustaju nalaze ga , pomažemo i u reanimaciji jer su se medicinski tehničari umorili .Svi skupa pružamo nadljudske napore da spasimo dva mlada života.

Na kraju tužni smo potišteni, nakon za nas i naše društvo jedne od najtežih intervencija do sada. Na žalost kasno je bilo za unesrećene.

Cisternom koju imamo na korištenju , održavanju i čuvanju učestvovali smo sa dva vatrogasca na gašenju požara u Svetištu Majke Božje Bistričke i požaru kamiona na parkiralištu u Malom Bukovcu Mače.

       Uz to do pojave epidemije izveli smo sa našim vozilima nekoliko vježbi gašenja požara na bedekovčanskim jezerima, pomagali udrugama i učestvovali u komunalnim aktivnostima : propuhavanju propusta, pranju cesta, ispumpavanju i čišćenju bunara  te prijevozu vode.

Briga o nabavci vatrogasne opreme i osposobljavanju

Društvo svake godine obnavlja vatrogasnu opremu i kupuje nedostatnu potrebnu za uspješnije i sigurnije vatrogasne intervencije .

Tako smo u lipnju sa Ministarstvom gospodarstva, obrta i poduzetništva sklopili ugovor kojim nam je dodijeljena na korištenje vatrogasna cisterna. Sada se sve više pokazuje njeno značenje u intervencijama većih požara radi opskrbe vodom, te smo pozivani na sve veće požare u okolici i van teritorija djelovanja.Naime, n istočnom dijelu županije cisternu imamo jedino mi i DVD Marija Bistrica.

Uvijek nam je sigurnost uvježbanost i školovanje vatrogasaca bilo na prvom mjestu , pa smo tako ove godine kupili 10 kompleta intervencijskih odijela , kaciga , rukavica i čizama u vrijednosti oko 100.000,00 kuna.

Kupili smo ventilacijski uređaj sa generatorom lake pjene.

Osposobljeno je devet vatrogasaca u vatrogasca prve klase i jedan u vatrogasca. 

Javili smo se na natječaj koji je raspisao TELE 2 za donaciju drona. Između 140 podnijetih zahtjeva vatrogasnih društava mi smo izabrani među deset i dobili smo dron  sa termo kamerom u vrijednosti oko 20.000 kuna. Dron će nam olakšati nadzor terena i vatrogasne intervencije.

Ostale aktivnosti

Unatoč epidemiološkoj situaciji održan je rad kampa vatrogasne mladeži HVZ –a u Fažani u jednoj je smjeni u njemu boravilo naših 17 članova  osam dana u srpnju uz minimalno sufinanciranje roditelja i pomoć društva i Vatrogasne zajednice krapinsko zagorske županije.

Naš predsjednik Željko Odak bio je zapovjednik jedne smjene.

Posjetili smo prijateljska društva posebno DVD Gorjane naša ženska B ekpa. Za nagradu posjetli smo Vukovar i Aljmaš.

Nagrade zaslužnima

Društvo zbog epidemiološke situacije nije održalo skupštinu na način kako je to uobičajeno da dodijeli priznanja svojim zaslužnim članovima, nismo blagoslovili ni novo navalno vozilo.

 Naši članovi predsjednik Željko Odak dobitnik je Povelje Krapinsko- zagorske županije u ovoj godini za 35 godina posebno aktivnog rada u vatrogastvu Krapinsko-zagorske županije, postignuća u vođenju DVD-a Bedekovčina te brojne uspjehe na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Nagradu Općine Bedekovčina za 2020 godinu dodjeljena je Ivanu Odaku te Denisu i Tomislavu Novoselu za hrabro i požrtvovno ponašanje prilikom spašavanja dvojice mladića, utopljenika, na Bedekovčanskim jezerima.

Društvo je   uvijek  je pratilo i pratiti će suvremene tokove  u pogledu sudjelovanja u akcijama s ciljem popularizacije i jačanja  vatrogasnog pokreta kod mladih i građana  s nizom promotivnih video uradaka i članaka o radu društva.  Njegujemo i tradiciju običaja, posebno štovanja Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca i učešćem na drugim manifestacijama.  Pomažemo u provođenju humanitarnih akcija.

Ponosni smo na našu sto godišnju  povijest , ali još ponosniji na sadašnje uspjehe.  

    Predsjednik      Željko Odak

Komentiraj

Ostale vijesti

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO BEDEKOVČINA

U utorak 10.05.2022. održana je u Poznanovcu redovna Skupština Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina, u kojoj …