Home / DVD Bedekovčina / DVD BEDEKOVČINA: NASTAVAK USPJEŠNOG RADA I DJELOVANJA I U PANDEMIJI

DVD BEDEKOVČINA: NASTAVAK USPJEŠNOG RADA I DJELOVANJA I U PANDEMIJI

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina i u protekloj  godini nastavilo je kontinuirani rad dobro organiziranog središnjeg vatrogasnog društva za područje općine Bedekovčina. Društvo je bilo aktivan činitelj u provođenju preventivnih mjera zaštite od požara , u gašenju požara i spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom te drugim nepogodama. Aktivno se djelovalo na unapređenju rada društva, stvaranju uvjeta za takav rad, povećanju broja članova posebno mladeži i uvježbavanju za obavljanje vatrogasne djelatnosti i vatrogasna natjecanja.

No na žalost, zbog epidemiološke situacije tijekom  godine sve neoperativne aktivnosti koje je provodilo vatrogasno društvo, od održavanja redovitih skupština uz goste, do natjecanja i rada s djecom i mladeži nisu  provođene u onom obimu kao u redovnim uvjetima, no krenulo je s uvježbavanjem za  natjecanja i samim natjecanjima.

Operativno djelovanje

Društvo prema Planu zaštite od požara treba imati ustrojenu postrojbu od 20 vatrogasca, a ima postrojbu od 30 vatrogasaca koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete i imaju propisanu osobnu zaštitnu opremu za gašenje požara objekata i šumskih požara.

Postrojba ima na raspolaganju malo i veliko navalno vozilo , auto cisternu i dva kombi vozila te svu opremu potrebnu za gašenje požara, za spašavanje iz prometnih nezgoda i uklanjanje i ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda.

Tako ustrojena i uvježbana te opremljena  Vatrogasna operativna  postrojba DVD-a Bedekovčina  i ove godine je pokazala svoju spremnost da u vrlo kratkom roku i prva iziđe na intervenciju na čitavo područje općine pa i susjednih mjesta.  Da s najvećom vještinom  obavi sve  intervencije, kako na gašenju požara tako i na spašavanju unesrećenih iz prometa i drugih nepogoda, uklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i ino. 

Kao što je to uobičajeno početkom ljepšeg vremena imali smo četiri požara na otvorenom u Martincu Orehovičkom, Židovinjaku , Krizanču i Bedekovčini, zatim požar kleti iznad Pustaka  i čađe u dimnjaku u

Bedekovčini. Intervenirali smo krajem  prošle godine na sanaciji šteta od potresa na župnoj kući  i tri stambena objekta.  Uz to izveli smo niz komunalnih akcija  ispumpali vodu iz pet bunara, navodnjavali sportske terene i čistili propuste. Vodili brigu oko održavanja vatrogasnih vozila i opreme te okoliša doma i samog doma.

Prikupljanje  humanitarne pomoći i pomoć stradalima od potresa na Banovini

Od prvog dana i vijesti o razornom potresu u Sisačko moslavačkoj županiji u DVD – u Bedekovčina razmišljalo se o pružanju pomoći. Tu humanitarnu djelatnost smo pokazali niz puta do sada od Topuskog iza “oluje ” do Gunje i izvanrednih dislokacija na jugu.

 Aktivirali smo se oko prikupljanja  pomoći. Na naš poziv odazvali su se mještani  i u kratkom vremenu sakupili smo prilično. No ne srljamo i ne punimo puna prihvatna središta ili domove. Čekamo, tražimo ljude na terenu. Sakupljenu pomoć na preporuku  kolega vatrogasaca iz DVD Glina odvezli smo u prihvatni centar “Osnovna škola” u Glini a ranije po selima . Gerontodomaćice  odmah su uzimale namirnice i drugo  govoreći da ih voze svojim korisnicima na terenu .

 Svima Vama koji ste se odazvali našoj akciji i donirali nešto , još jednom se zahvaljujemo na odazivu i donacijama. Vaša pomoć otišla je potrebitima. Ako će trebati tu smo ponovno.

Nismo u interventnim odorama išli na ugrožena područja bez cilja i naloga, no stavili smo i ljudstvo i vozila i opremu na raspolaganje vatrogasnim zapovjednicima .

Uspjeli smo stupiti u kontakte sa mještanima iz Petrinje obitelji čiji su korijeni u Bedekovčini i dalje sa prijateljima vatrogascima-veteranima /kojima je trebala pomoć/. Doznali smo stanje i potrebe na terenu nabavili crijep , letve i ostalo. U organizaciji društva krenulo se  u Petrinju, sa ciljem da pomognemo ondje gdje se može pomoći, gdje smo to dan ranije isplanirali. Uspješno smo sanirali pet krovova i dva dimnjaka i podijelili humanitarnu pomoć okolnim mjestima.

Po zapovjedi  glavnog vatrogasnog zapovjednika jedan dan smo proveli u Letovaniću kod prijatelja DVD Letovanić i pomogli im oko pumpanja vode i čišćenja pijeska iz bunara .

Briga o nabavci vatrogasne opreme i osposobljavanju

Društvo svake godine obnavlja vatrogasnu opremu i kupuje nedostatnu potrebnu za uspješnije i sigurnije vatrogasne intervencije . Tako smo ove godine nabavili kvalitetne tlačne cijevi i monsun mlaznice renomiranog proizvođača.

U prošloj godini javili smo se na natječaj koji je raspisao TELE 2 za donaciju drona. Između 140 podnijetih zahtjeva vatrogasnih društava mi smo izabrani među deset i dobili smo dron.

Ove godine u travnju  uručen nam  je  dron i mobilni uređaj vrijednosti oko 25.000,00 kuna. Naša dva člana obavili su tečaj i  položili  za upravljanje bespilotnom letjelicom- dronom . Tako da ćemo dron  koristiti  u protupožarnim aktivnostima.

Rad s vatrogasnom mladeži

Unatoč epidemiološkoj situaciji i ove godine  održan je rad kampa vatrogasne mladeži HVZ –a u Fažani u jednoj je smjeni u njemu boravilo naših 27 članova  osam dana u srpnju uz minimalno sufinanciranje roditelja i pomoć društva i Vatrogasne zajednice krapinsko zagorske županije. Počeli smo nešto i trenirati i prikupljati mladež i djecu  da bi nastavili našu tradiciju i uspjehe na državnim natjecanjima koje će dogodine u lipnju biti u Čakovcu.

  1. Državno natjecanje vatrogasaca u Varaždinu

Varaždin je  bio domaćin osmog Državnog natjecanja vatrogasaca u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice.

Na samom natjecanju sudjelovalo je 207 odjeljenja s ukupno 2030 natjecatelja, a svoje snage su odmjerili u izvođenju vježbi s motornom štrcaljkom i štafeti. Prisustvovalo je i 12 ekipa zagorskih DVD-a i ekipa ZJVP Zabok u kategoriji profesionalnih vatrogasnih postrojbi “B“, a sudilo je i sedam zagorskih sudaca. Među njima najbrojnije i najuspješnije ekipe DVD –a Bedekovčina koje su nastupile u tri kategorije.

Iako ni jedna zagorska ekipa nije ostvarila plasman među tri najbolje, čime bi osigurala nastup na vatrogasnoj olimpijadi iduće godine u Celju, u velikoj konkurenciji zabilježeni su izvrsni rezultati naših ekipa .

Najbolje rezultate ima DVD Bedekovčina u kategoriji žena “B“ osvojeno je visoko  4. mjesto od 41 ekipe . Da nije bilo povrede možda i olimpijada, koja se očekivala od ove ekipe.

Raduje rezultat  u kategoriji žena “A“ gdje su naše cure s najbržom štafetom u ženskoj kategoriji osvojile  5. mjesto od 41 ekipe . S malo sreće i tu je mogla biti olimpijada.

 U muškoj kategoriji “A“ gdje je najjača konkurencija Bedekovčina je završila na 10. mjestu od 48 ekipa koje su nastupile na natjecanju.

Rezultati bi bili daleko bolji da su se ekipe mogle pripremiti i da je natjecanje bilo očekivano, a osjetilo se i to da je prije državnog natjecanja bio samo jedan nastup naših ekipa na 1. Kup-u zagorja gdje smo pobijedili u kategorijama  žena.

Bez obzira što se ne ide na vatrogasnu olimpijadu odraslih ponosni smo na sve ekipe.  Ovo je naš najveći uspjeh na državnim vatrogasnim natjecanjima. To nije došlo preko noći, bilo je potrebno puno rada i vježbanja da se postigne sve ovo i da se uz  mladež ponosimo i ekipama odraslih .

DVD Bedekovčina ulazi u veliki projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma, vrijednog oko 9,0 milijuna kuna

Oni koji su uvijek tu dobrovoljno i odazivaju se na zvuk sirene , kad je potrebno i kad je najteže pomažu mještanima, spašavaju njihovu imovinu, očekuju da im društvena zajednica stvori uvjeti za njihov rad. Rijetko  se sami upuštaju volonterski na izradu projekta kojim bi povukli europski novac. No, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bedekovčina  nositelj je, izradilo je i prijavilo projekt dogradnje i rekonstrukcije vatrogasnog doma DVD Bedekovčina, na mjeru M 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima “Podmjera 7.4. Ulaganja u pokretanje poboljšanje i proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu Operacija 7.4.1. Sektor – Vatrogasni domovi , natječaj -vatrogasni domovi ‘teškog’ čak 9,0 milijuna kuna, a vodit će ga sami vatrogasci  vatrogasnog društva.

Riječ je o projektu dogradnje i rekonstrukcije vatrogasnog doma DVD-a Bedekovčina. U tom prostoru bit će prostor za dežurstvo i boravak operativnih vatrogasaca s mogućnošću prenoćišta i odmora u slučaju zahtjevnije vatrogasne intervencije kao i smještaj do 20 pripadnika ili ugroženih osoba za vrijeme većih akcidenata ili ugroženih situacija kao potres, elementarne nepogode i slično. Uz to bit će tu i prostorije za presvlačenje operativnih vatrogasaca, garderobe, prostorije za sanitarni čvor, za pripremu i posluživanje jednostavne hrane te prostorije za vježbu i edukaciju, seminare i tečajeve dobrovoljnih vatrogasca i vatrogasne mladeži kao i svih mještana i udruga s područja općine Bedekovčina, kako je to i do sada uvijek bilo, a sada će to biti suvremenije, bolje i opremljenije nego do sada.

Ova se prijava nije mogla izvršiti bez suglasnosti i sredstava  Općine Bedekovčina, koja je pomogla novčano društvu u iznosu 250.000,00 kuna za izradu potrebne dokumentacije i ishođenje građevinske dozvole. Stoga se ovom prilikom zahvaljujemo Općinskom vijeću općine Bedekovčina koje je u srpnju jednoglasno izdalo suglasnost na projekat i prihvatilo da se ova sredstva uvrste u rebalans  proračuna i načelniku koji ih je nakon toga  odobrio.

I na kraju veseli vijest i Inicijalna lista objavljena na stranicama Ministarstva poljoprivrede iz koje je vidljivo da smo rangirani visoko i da će se za ovaj projekt dobiti sredstva europskih fondova. Čekamo još rezultate kontrole dokumentacije, za koju smo uvjereni da je ispravna i očekujemo Odluku i najbolji poklon za sto desetu godišnjicu društva iduće godine.    

                                                                                                                         Predsjednik

Željko Odak

Komentiraj

Ostale vijesti

VATROGASNA VJEŽBA U BRESTOVCU OREHOVIČKOM

Vatrogasna zajednica Općine Bedekovčine radi uvida u stručnu i tehničku osposobljenost svojih dobrovoljnih vatrogasnih društava …